På tur i Europa – Tertnes

På tur i Europa

Tertnesdamenes første smak på Europacupen endte med semifinaleplass i EHF-cupen sesongen 1998/99. Men alt i alt hadde man grunn til å være stolt over debuten blandt de beste i Europa.

Tertnesdamenes første smak på Europacupen endte med semifinaleplass i EHF-cupen sesongen 1998/99. I det siste hinderet før finalen ble det danske storlaget Viborg for sterke, men alt i alt hadde man grunn til å være stolt over debuten blandt de beste i Europa.

Av: Stig Aa. Nygård

For første gang i historien er et bergensk damelag i håndball representert i Europacupen. Takket forrige sesongs fjerdeplass i serien, ble det plass i årets EHF-cup.
I første runde fikk Tertnes besøk av finske Helsinki. Begge kampene ble spilt hjemme, og med resultater som 41-17 og 42-11 var det litt rart at det var finnene som smilte bredest etter kampene. Kanskje var det fordi de fikk med seg et ekstra draktsett hjem, hyggelig forært av Tertnes materialforvalter Helge Pedersen.
Etter dette hadde man håp om at neste smak av europacup skulle bli av en litt høyere klasse sportslig. Og litt er vel rette ordet å bruke, Saglik Kastamonu fra Tyrkia var ikke veldig mye bedre enn sisujentene fra Helsingfors. Også denne gang ble begge kampene spilt innen fylkesgrensene, bortekampen i Bergen og hjemmekampen på Stord. Tyrkerne var overraskende mye bedre på bortebane i Stordhallen hvor de holdt følge til 32-25. I hjemmekampen dagen før hadde de tyrkiske jentene fått bakoversveis med 43-21 av et opplagt bortelag.

Er det Europacup?
Onde tunger ville ha det til at Tertnesjentene var klare for kvartfinale i Europacupen, men hadde enda ikke spilt Europacup. Fire hjemmekamper mot høyst ordinær motstand var ikke å spille Europacup. Uansett hvor mye av dette som var sant, så skulle kvartfinalen vise seg å bli Europacup både på godt og vondt. Det var ikke akkurat drømmetrekning å trekke russiske AKVA Volgograd. Et lag ledet av trenerlegenden Levon Akopjan, og med en av verdens beste spillere i Natalja Malakhova, var ikke det man hadde håpet på. Russerne var ikke interessert i å spille begge kampene i Bergen, så for første gang skulle tertnesjentene ut på tur i Europa.
Første kamp ble spilt i Bergen, og lynhurtige russiske kontringer overrasket tydelig tertnesjentene som kom etter fra start. Etter pause overtok blåtrøyene kontrollen over kampen og så ut til å gå mot en klar seier, men de glemte tydeligvis at det skulle spilles en returkamp i Volgograd og lot russerinnene kutte ned forspranget. 27-22 og fem mål og gå på før turen til Russland kunne bli i knappeste laget.

Ut på tur, aldri sur
Så skulle jentene fra nordre bydel ut på tur, og etter mye turbulens rundt flyreisen til Volgograd, kunne trener Eskil Berg Andreassen meddele fra Volgograd at for første gang denne sesongen hadde flyet vært i rute til en bortekamp! Kampen startet som et sant mareritt og russerne gikk rett i 11-3. Og når tre minutter gjenstod ledet Volgograd med 27-21. Da tok Kjersti Grini saken i egne hender og laget ekte hat-trick og så til at kampen endte 27-24 og at det for første gang i historien skal spilles semifinale i en Europacup på Bergensk jord.
Først dagen etter kampen møtte tertnesjentene motgang for første gang i Europacupen. Flyet som skulle føre dem ut av Volgograd kunne ikke lande på grunn av tykk tåke, noe som førte til et ekstra døgn i byen som felte Hitlers fremmarsj men ikke Tertnes. Ikke alle var like begeistret for et døgn til under kummerlige forhold, men alle kom trygt hjem, om enn en dag for sent.

Tøffe dansker
I semifinalen var en vel maksimalt uheldig når man trakk danske Viborg som motstander. Viborg har et stjernegalleri bare Bækkelaget kan vise til. Med norske Heidi Tjugum og Tonje Larsen i spissen for et følge med navn som Natalia Deriougina, Karen Brødsgaard, Christina Roslyng Hansen, Helle Simonsen og Heidi Astrup, var det klart at det var en tøff motstander som entret banen i Haukelandshallen. Når det hele ble styrt fra sidelinjen av Ulrik Wilbek, mannen som gjør gråstein til gull, gikk det som det måtte gå. Heidi Tjugum hadde ikke planer om å være noe videre snill med sine landslagsvenninner, noe hele fem syvmeter-redninger klart forteller. Når danskene også presterte årsbeste i Haukelandshallen, var det ikke rart ekspertene utropte Viborg til Europas beste klubblag, ja til og med Bækkelaget ble rangert bak de grønnkledde fra Jylland. Til slutt måtte målvaktene til Tertnes plukke ut 36 baller fra eget nett, mens Tjugum & co nøyde seg med 25 baklengs. Med elleve mål å ta igjen, var det utvilsomt begrenset hva Tertnes hadde av håp da man tok turen over fjorden til Jylland. Men foran 4000 elleville dansker på tribunene slapp tertnesjentene seg mer løs enn i hjemmemøtet, og gav Viborg kamp til døren.
Et Viborg-lag som var heltent på å gjenta bedriften fra oppgjøret i Bergen, fikk merke hva som bor i Tertnes-laget. Offensivt var Tertnes fullt på høyde med Viborg i dette oppgjøret, men defensivt er danskene kommet noen hakk lenger, og kunne til slutt innkassere en 29-26-seier. Men noe oppreisning var det, etter stornederlaget på hjemmebane. Ulrik Wilbek berømmet Tertnes for deres offensive spill og for hvor langt klubben hadde nådd på kort tid. For bare to år siden ble Tertnes nummer ni i Gildeserien, og noe semifinale i Europacupen var utenkelig. Han mente også at semifinaleoppgjøret mellom Viborg og Tertnes var den moralske finale, at det var de to klart beste lagene i turneringen. Bare synd man måtte møtes i semifinalen.
I løpet av Europacupeventyret, har man lært mye, og høstet erfaringer som vil bety mye ved senere anledninger. Man har knyttet nære bånd til Viborg, og forhåpentligvis vil disse komme godt med i årene fremover. Viborg er en klubb som er kommet noen skritt lenger i prosessen med å bli en ledende klubb i Europa. Ved å se litt på hva Viborg har gjort, og høste av deres erfaring, er det ikke utenkelig at om et par sesonger muligheten til revansje dukker opp, i Champions League!!

Tertnes mål i Europa:

 • Kjersti Grini 45 mål
 • Janne Kolling Johannesen 37 mål
 • Mia Hundvin 35 mål
 • Mette Davidsen 34 mål
 • Hege Vikebø 30 mål
 • Marianne Rokne 21 mål
 • Cathrine Svendsen 17 mål
 • Bodil Flo Berge 14 mål
 • Monica Vik Hansen 10 mål
 • Kari-Anne Henriksen 9 mål
 • Kathrine Haugland 8 mål