Mindre armer og bein – Tertnes

Mindre armer og bein

Tertnes sine linjespillere, Marie Liljegren og Hege Vikebø, må bruke minder armer og bein kommende sesong. Det internasjonale håndballforbundet har nemlig innført nye regler som skal gjøre håndballen mindre brutal.

– Ikke så mye nytt, men det er gjort tiltak i regelverket for å gjøre håndballspillet mer fair, beskytte spillerne og forebygge brutalisering, sier NHF Dommerkomiteens Erlend Aam (bildet).

Erlend Aam har vært svært delaktig i utformingen av det nye norske regelhefte både i sin jobb i Fagbokforlaget og gjennom sin funksjon i dommerkomiteen.
– Regelheftet er blitt atskillig friskere og mer fargerikt enn tidligere utgaver. Fagbokforlagets illustratører i Polen har laget nye illustrasjoner, og det er tatt nye bilder, sier Aam.

Det skal altså ikke bli like lett for TV2s Bredeli og Svele å rope på straffekast når en forsvarsspiller har en tå innen for seksmeteren. Nå holder det ikke lenger at forsvarsspilleren berører 6m-linja for at det skal bli 7m-kast. Det må være bevisst, aktiv bruk, blant annet.

Utover det som allerede er nevnt, er det også satt klarere grenser for hva f.eks. linjespillere kan gjøre.

– Utfordringen hittil har vært at mange linjespillere bruker armer og bein. De holder forsvarsspilleren unna med den enne armen for å komme seg rundt. Dessuten dytter de seg bakover. Nå vil vi se en klar endring i hva dommerne blåser for. Innstrammingen kommer, sier Kenneth Abrahamsen til Aftenposten. Abrahamsen utgjør sammen med Arne Kristiansen Norges høyest rangerte dommerpar.

Under spillets gang vil det også merkes at det gjøres innstramninger som skal gjøre idretten vår mindre fysisk tøff. Erlend Aam presiserer dessuten følgende: – Alle aktører har et felles ansvar for at utviklingen av håndballen går i den retningen det nå legges opp til.

Nye regler:

  • Linjespillerne skal «overvåkes» bedre og må være teknisk bedre i sine sperrer. Det skal ikke aksepteres at man bruker armer eller bein i sperren.
  • Forsvarsspilleren må ta et klart steg inn i målfeltet og gjennom dette oppnå en fordel overfor hvis det skal bli 7m-kast.
  • I kontra bærer målvakten alt ansvar for å unngå kollisjon med angrepsspiller. Kollisjon vil alltid føre til 7m-kast og rødt kort.
  • Det skal slås hardere ned på forsøk på stygt spill. Enhver handling som er rettet mot motspillers kropp skal straffes.
  • Frikastskytter har ansvaret for ikke å treffe forsvarer i ansiktet derom hun velger å skyte et hurtig frikast.
  • Det skal tolereres færre protester mot dommeravgjøresler. Enhver høylytt og provoserende protest skal føre til direkte utvisning.
  • I kampens siste minutt blir det noe strengere regler. Det blir enklere å få rapport på dumheter i den fasen, men ikke enklere å få rødt kort.
  • Taklinger rettet mot kantspillers kropp uten forsøk på å nå ball, skal straffes. Dytt/takling i hoften på kantspiller under innhopp fører til direkte utvisning.
  • Spillereglene inneholder nå klare eksempler på hva som skal forstås som passivt spill eller uthaling av tiden.
  • Lagkaptein er gjeninnført og «lagledersonen» er inført som begrep. Lagleder må ha annen farge enn motstander om han ønsker å stå i lagledersonene.